Utveckling av en insats för att stödja psykosocial hälsa hos barn till föräldrar i fängelse och deras icke-frihetsberövade vårdnadshavare

Information till dig som i ditt arbete på ett eller annat sätt kan komma i kontakt med barn som har en frihetsberövad förälder i fängelse
Information om forskningsprojekt som ska utveckla en stödinsats för barn som har föräldrar i fängelse och deras icke-frihetsberövade vårdnadshavare
Vi vill fråga dig om du vill delta i detta forskningsprojekt. Här nedan får du information om projektet och om vad det innebär att delta.
Varför genomförs projektet, vad är syftet?
Barn som har en förälder i fängelse (eller häkte) kan påverkas mycket av situationen och brottas med jobbiga tankar och känslor. Forskning visar också att barn som har, eller har haft, en förälder i fängelse kan må dåligt länge och på många sätt, t.ex. vara nedstämd och ha svårare med skolarbetet. Då är stöd viktigt för att må bra. Även den vårdnadshavare/förälder som inte sitter i fängelse kan må dåligt av att ha en partner i fängelse och behöva stöd för att må bra själv och kunna stötta sitt barn.
De stödinsatser för barn med föräldrar i fängelse och deras vårdnadshavare som finns i Sverige idag bedrivs mestadels av barnrättsorganisationer (t.ex. BUFFF och Solrosen). Dessa organisationer har lång erfarenhet, men de stödinsatser som finns har ännu inte blivit vetenskapligt utvärderade. Det är viktigt att utvärdera stödinsatser vetenskapligt för att veta att det fungerar så bra som möjligt.
Syftet med projektet är att, på ett vetenskapligt sätt, utforma en insats som kan stötta barn med föräldrar i fängelse och den vårdnadshavare som inte sitter i fängelse till att må bra.
Forskningshuvudman för projektet är Karolinska Institutet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Ansökan är godkänd av Etikprövningsmyndigheten, diarienummer för prövningen hos Etikprövningsmyndigheten är Dnr 2023-00439-01.
Varför får jag denna information?
Du får denna information och möjlighet att delta i projektet, då du i ditt arbete på ett eller annat sätt kan komma i kontakt med barn som har en förälder i fängelse. När en ny insats utformas är det viktigt att ta hänsyn till många olika perspektiv, och i utformandet av den här insatsen är det perspektiv du har viktigt. Du kanske inte kommer i kontakt med dessa familjer särskilt ofta, men ditt perspektiv är viktigt ändå. Därför inbjuds du nu till att delta i detta projekt och bidra till utvecklingen av denna stödinsats.
Hur går projektet till, vilka uppgifter samlas in och hur?
- För att undersöka vad insatsen ska innehålla och vad som är viktigt rent praktiskt för att den ska fungera att genomföra och vara stöttande svarar du på frågor i en digital enkät. Vi kommer endast att ställa frågor om dig, vi kommer inte att be dig lämna ut uppgifter om klienter (föräldrar/barn).
Enkäten innehåller frågor om: - dina åsikter om vilka behov av stöd barnet/nen och den icke-frihetsberövade vårdnadshavaren har i relation till att barnets förälder är frihetsberövad i fängelse
- dina åsikter om strukturella och praktiska aspekter runt en stödinsats som är viktiga att ta hänsyn till för att insatsen ska fungera på din arbetsplats eller i relation till ditt arbete (t.ex. i samverkan med annan organisation).
- din erfarenhet av kontakt med barn med en förälder frihetsberövad i fängelse.
- dig t.ex. utbildning, yrke och ålder
- Några månader efter att enkäten har besvarats kommer forskarna att tillfråga några deltagare för att genomföra en individuell intervju om mer fördjupade frågor kring vad stödinsatsens innehåll och struktur för genomförande. Du behöver inte alls bestämma nu om du vill vara med i intervjun, du anger bara om du kan tänka dig att bli kontaktad. Om du sedan blir kontaktad för intervju kan du tacka ja eller nej till det då.
Kan det innebära något negativt för mig att vara med i projektet?
Ditt deltagande innebär att du svarar på enkätfrågor och eventuellt deltar i en intervju. Det innebär ingenting negativt, men kan ibland upplevas som ansträngande. Vi har därför försökt begränsa antalet frågor i enkäten och om du upplever obehag under intervjun kan du när som helt avbryta den. Vid obehag har du möjlighet att kontakta legitimerad psykolog Tove Wahlund på telefon 070-2467372 för stöd.
Hur rapporteras resultaten av projektet/hur får jag information?
Alla resultat kommer att rapporteras på gruppnivå och ingen enskild individ kommer att kunna identifieras i resultaten. Resultaten kommer att spridas nationellt i Sverige samt internationellt så att även barn, föräldrar och forskare i andra länder kan dra nytta av resultaten. Om du själv vill ha information om resultaten får du gärna höra av dig till ansvarig forskare med e-postadress dit information kan skickas.
Ersättning
Du får inte ersättning för att delta i projektet.
Deltagandet är frivilligt
Det är frivilligt att vara med i projektet och du kan när som helst välja att avbryta ditt deltagande utan att ange orsak. Om du vill avbryta ditt deltagande ska du kontakta den ansvariga för projektet.
Ansvarig för projektet
Ansvarig forskare är Åsa Norman på Institutionen för klinisk neurovetenskap, Nobels väg 9, 171 65 Solna, asa.norman@ki.se, 08-524 800 74
Observera att du kommer att få möjlighet att läsa informationen igen i slutet av registreringen. Du får då även möjlighet att samtycka till deltagande i studien, eller avböja deltagande.